2017. július 3. Összes bejegyzés
Egy kis olasz falucska iskolájában az egyik tanár Cesare Catà, meglepő feladatlistát állított össze diákjainak. Példaképe Robin Williams karaktere a Holt költők társaságából.
Jó pár éve kereng a lista, az eredeti olasz változatot azóta több országban több nyelven is közre adták már. Így hazánkban is találni gyöngyszemeket, melyeket lelkes pedagógusok írtak nyári intelemként diákjaiknak :) A lista fő jellemzője, hogy elmarad belőle a megszokott kötelező érzet, sokkal inkább buzdít arra, hogy minél több boldog, felhőtlen pillanatot éljenek át a gyerekek a nyári szünetben.

Boldog pillanatokat a nyári szünetre!
A cseppet sem megszokott feladatlista, melyet itt-ott némi átírással, kiegészítéssel megosztunk, hiszen hasonlókra buzdítjuk mi is a hozzánk érkező vendégeket! Az ember - amíg nem próbálta - nem gondolná milyen különös érzés a reggeli harmatos fűben mezítláb sétálni, és mivel nincs mindenhol erre lehetőség ezért bátorítjuk vendégeinket, hogy a vendégházban és a birtokon minél jobban használják az 5 érzéküket, érezni, érinteni, szagolni, hallanni és látni megannyi tapasztalási lehetőség!
Hogyan is lehet másként élni, tevékenykedni, vendégeket fogadni egy boldogságbarát szálláson, ha nem ehhez hasonló szabadságérzettel megélve. A hajnali madárdal, a kora esti hűs szellővel kísért baráti beszélgetések új és visszatérő vendégeinkkel, a finom ízek, a kertből szedett gyógynövények illata át meg átszővik mindennapjainkat. Szeretnénk, ha a vendégek mindebből az itt töltött idő alatt minél többet részesülhetnének, így ifjaknak és kevésbé ifjaknak egyaránt szólnak az alábbi "intelmek" :)

1. Reggelenként tégy egy nagy sétát a kertbe, vagy menj ki a teraszra, erkélyre teljesen egyedül. Nézd a felkelő Nap sugarait, csukd be a szemed és hallgasd a madarak énekét. Légy boldog!

2. Olvass furcsa helyzetekben.  Fűben hasalva, a kerti hintában, fára mászva vagy zseblámpával a takaród alatt. Olvass sokat, mert olvasni a legjobb lázadás.

3 Ha szomorú vagy, vagy félsz, sebaj: a nyár, mint minden csodás dolog, összezavarhatja a lelked. Vezess naplót, így beszélj arról, mit érzel. (Szeptemberben, ha szeretnéd, felolvassuk közösen.)

4. Táncolj szokatlan helyeken. Egyedül a szobádban, vagy a kerti réten a szabad ég alatt. A nyár egy nagy tánc, légy részese hát!

5. Legalább egyszer nézd végig a napfelkeltét vagy a napnyugtát. 

6. Hintázz és közben jó hangosan énekeld a kedvenc dalodat!

7. Legyél jó koszos, mert ez azt jelenti, hogy sokat és örömmel játszol! Ugrálj a pocsolyában, dagonyázz a homokozóban, gurulj a fűben, mássz fára! 

8. Nézd meg az év közben készített jegyzeteidet. Hasonlítsd össze, amit tanultál, azzal, ami történik veled.

9. Légy boldog, mint a napsugár, megszelídíthetetlen, mint a tenger.

10. Ne káromkodj. Légy jó modorú és kedves.

11. Nézz filmeket szívszorító beszélgetésekkel – ha lehet, angolul, hogy fejleszd nyelvtudásod, és gyakorold az álmodást. Ne hagyd abba a végefőcímnél: éld újra, ahogy telik a nyár!

12. Nevess, nevess, nevess! Annyit, hogy már szinte fájjon a hasad! Annyit, hogy már ne is emlékezz, hogy min kezdtél el nevetni. 

 

Boldog pillanatokat a nyári szünetre!
Boldog pillanatokat a nyári szünetre!
Boldog pillanatokat a nyári szünetre!