A természetben rejlő minden erőt fel kell ismernünk és testi, lelki erőnk szolgálatába kell állítani

Amikor a mezők virágainak illata átjárja és átitatja az egész tájat és sétánkat oly lélekemelővé teszi, már a belélegzésükkel is más lesz közérzésünk, idegeink megnyugszanak. Nemcsak azért, mert ózondúsabb a levegő, nemcsak azért, mert a szemnek jólesik a tarka, vidító környezetbeli kép, hanem azért is, mert a virágok szerteáramló illata a légzést mélyebbé és könnyebbé teszik. Gondoljunk csak a fenyőerdő fűszeres kellemes illatára, mely üdítően telíti a levegőt s a vérkeringésre, de az egész emberi szervezetre is közvetlenül jótékony hatású.
Az élet forrása a nap.
A természet színpompája, a rügyek fakadása, a növények fejlődése, a gyümölcsök íze, a gabona beérése, a virágok nyílása, mind a napnak köszönhető. 
A kisütő nap mosolyt , jó hangulatot varázsol.
A nap éltető erejét minden élőlény szinte ösztönösen keresi, így a kutya, macska kifekszik a napra, a növények a napfény felé fordulnak, de maguk az emberek is.
Gyógynövényes tündérkertünkben kényelmes pihenőágyakban, hintákban ringatózva, vagy csak sétálva élvezhetjük a napfény gyógyerejét.
" A vén Lakota bölcs volt. Tudta, hogy az emberi szív megkeményedik, ha eltávolodik a természettől. Tudta, hogy aki megfeledkezik a növények, az élőlények tiszteletéről, felhagy az emberek tiszteletével is. Ezért nevelte a fiatalokat a természet gyengéd befolyása alatt. " T.C. McLuhan- részlet
A sokszínüség érték. Az idők kezdetén fakadt. A növény a föld kabátja, számtalan szálon kötődik a földhöz és az éghez. A növények felbecsülhetetlen kincset jelentenek: vannak ehető növények, gyógynövények, fűszernövények, festőnövények, mérgező növények-melyekből számos gyógyszer készül, takarmánynövények, illathoz, rosthoz, szövéshez szolgáló növények....
 
Gyógynövényes tündérkert
 .." Az élet ártatlan szépsége. Megnyugtató gyönyörűség a névtelen remekművek csodálata, melyek nem szólnak senkihez, nem törekszenek semmire, nem várnak dicséretet. "
( Jean Rostand)
A növények felismeréséhez használjuk érzékszerveinket.
" A növény leginkább színe, illata, de legfőképpen formája révén fedi fel kilétét, és sajátossága lénye legillékonyabb elemében, a virág formájában mutatkozik meg elsődlegesen. Előfordul, hogy az idő múlásával a növény többféle külsőt is ölt"
Olive Wicher és Georges Adam: Napfény és föld között : a növény c. mű
" Beszélni kell a növényekhez, mielőtt leszedjük őket" -tanítják az indiánok. " Milyen gyönyörű vagy, rózsa hölgy! Bocsáss meg...köszönöm."
Az ízek és terápiás hatásuk
Az illatot és az aromát egyszerre érezzük, mikor megkóstolunk valamit. Valójában csak hat íz létezik: az édes, a sós a savanyú, a keserű, a csípős és a fanyar. melyeket kizárólag az ízlelőbimbók érzékelnek.
A fehér árvacsalán fontos női gyógynövény, a háromszínű árvácska szerelmi bájital összetevője, a fekete bodza Holla germán istennő lakóhelye, a búzavirág ókori gyógynövény szembetegségekre, a cickafarkot katonák sebeinek gyógyítására használták, a citromfűvet melankóliára, a csalánt szerelem fellobbantására, az édeskömény a fáraók szemeit gyógyította, s a galagonya a ház és a szív védelmét szolgálta.
Egy rövid sétával több, mint 100 féle növény várja, hogy észrevegyük, felismerjük, megkóstoljuk s hogy boldoggá tegyen bennünket. Ízével, illatával, formájával létével. Vedd észre velünk együtt a tündéreket!
Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert Gyógynövényes tündérkert